فناوری در خدمت طبیعت

فناوری در خدمت طبیعت

موارد استفاده عملی از اینترنت اشیا در جهان

از لوازم خانگی هوشمند تا اتومبیل های کاملا اتوماتیک و آنلاین، مصرف کنندگان به طور فزاینده ای مزایای اینترنت اشیا را تجربه می کنند. اگرچه به کاربردهای اینترنت اشیا مرتبط با مصرف کنندگان و تولیدکنندگان تجاری توجه زیادی شده، هنوز بسیاری در مورد تاثیرات مثبت اینترنت اشیا در زمینه های اقتصادی و اجتماعی ، محیط  زیست و زنجیره های عرضه مواد غذایی به سمت بهبود آگاهی ندارند. در این جا به چند نمونه اشاره می شود.
پایش و کاهش آلودگی هوا
شهرها مسئول تولید و انتشار نزدیک به 70 درصد از گازهای گلخانه ای در جهان هستند، با این وجود تنها دو درصد از خشکی های دنیا را تشکیل می دهند. هر سال بیش از سه میلیون نفر از آلودگی هوا می میرند. برای تغییر این وضعیت، شهرها در سراسر جهان از سنسورهای فعال در سیستم اینترنت اشیا در زیرساخت های خود برای نظارت بر کیفیت هوا بهره می برند و از داده های آن ها برای اجرایی کردن خدمات شهری جدید که می تواند ترافیک و آلودگی مرتبط با آن را کاهش دهد، استفاده می کنند.
به عنوان مثال، شهر لینز در اتریش تمام ترامواها و اتوبوس های شهری خود را به اینترنت اشیا متصل ساخته است. بیش از 500 مجموعه داده مختلف، از جمله اطلاعات مربوط به مصرف انرژی، شتاب، ترمز و سلامت تجهیزات از هر تراموا یا اتوبوس جمع آوری و به مرکز مدیریت ترافیک شهر منتقل می شوند. مقامات مدیریت ترافیک از این داده ها برای آموزش اپراتورهای خود و رانندگی کارآمدتر استفاده می کنند. در نتیجه، مصرف انرژی سیستم حمل ونقل عمومی این شهر 10 درصد کاهش یافته که معادل تولید بیش از 490 تن دی اکسید کربن است.
در اوکلند کالیفرنیا، استارت آپ فناوری اکلیما از شرکای سیسکو، با کمک سنسورهای ویژه متصل به اینترنت اشیا در تجهیز خودروهای پروژه نمای خیابان گوگل سهیم شد. همزمان با نقشه برداری از شهر به وسیله اتومبیل ها، آن ها به دانشمندان کمک می کنند مناطقی را که آلودگی بالاتر از حد انتظار است شناسایی کنند، مانند تقاطع های خاص که آلودگی هوا پنج تا هشت برابر محله های اطرافشان است. آن ها امیدوارند که این داده ها توسط قانون گذاران، برنامه ریزان شهر و ارائه دهندگان خدمات بهداشتی مورد استفاده قرار گیرد تا تغییراتی صورت دهند که به مبارزه با تغییرات آب و هوایی و بهبود سلامت شهروندان کمک می کند.

حفاظت از منابع آب
شهرها از فناوری اینترنت اشیا برای حفظ منابع آب نیز بهره می برند. بارسلون از یک سیستم آبیاری هوشمند فعال متصل به اینترنت اشیا استفاده می کند که دارای سنسورهایی برای نظارت بر رطوبت خاک نصب شده در زیر سطح خاک در تمام پارک های شهر است. این دستگاه ها که به صورت از راه دور مانیتور می شوند داده ها را به سیستم کلاود آپلود می کنند و قادرند به طور خودکار دریچه های الکترونیکی آب را باز کنند، بنابراین عملیات آبیاری فضای سبز تنها در صورت نیاز و زمانی که شرایط آب و هوایی درست باشد، انجام می گیرد. در نتیجه، هزینه آب شهری 25 درصد کاهش یافته و مهم تر از آن، مصرف آب کمتر شده است.
یکی نمونه جالب دیگر استفاده از طرح پژوهشی پمپ های هوشمند آب دانشگاه آکسفورد در کنیا است. در مناطق روستایی آفریقا، بسیاری از مردم آب خود را از چاه ها و با کمک پمپ های دستی تامین می کنند، بنابراین اطمینان از عملکرد صحیح و قابل اعتماد این پمپ ها اهمیت حیاتی دارد. تیم دانشگاه آکسفورد حسگرهای حرکتی را در دسته این پمپ ها نصب و آن ها را به شبکه تلفن همراه متصل کرد. هنگامی که کارکرد یک پمپ متوقف می شود، به تیم نگهداری به صورت خودکار برای انجام تعمیرات هشدار داده می شود. نتیجه این پروسه افزایش قابل ملاحظه ای در زمان بیداری پمپ  ها و چاه ها بوده است. سیستم همچنین داده های مصرف آب را جمع آوری می کند که برای بهبود تعیین اولویت و برنامه ریزی سیستم آبیاری مورد اسفاده قرار می گیرد.

کمک به تغذیه جهانی
در حالی که جمعیت جهان رشد می کند، مساحت زمین های قابل کشت در سراسر دنیا 33 درصد کاهش نشان می دهد. خشکسالی ها متداول تر می شوند و نیروی کار مزرعه در گوشه و کنار دنیا از جمله ایالات متحده با کاهش همراه است. برای مواجهه با این چالش ها، کشاورزان به سمت راهکارهای اینترنت اشیا می روند. با نصب سنسورهای مرتبط با هوا و خاک، تولیدکنندگان می توانند پارامترهای اقلیمی را در سطح محلی و کشت و کار خود پیگیری کنند و در لحظه وضعیت دما، رطوبت و سایر شاخص ها را تحت نظر داشته باشند. طی خشکسالی اخیر در ایالت کالیفرنیا، کشاورزانی که از چنین راهکارهایی بهره بردند توانستند بدون کاهش عملکرد بیش از 40 درصد در مصرف آب صرفه جویی کنند. استفاده از ربات ها، پهپادها، پردازش کلاود، الگوریتم های یادگیری ماشین ها و سایر فناوری های مرتبط با اینترنت اشیا کاشت، داشت و برداشت را بهبود داده است.

نجات گونه های در معرض خطر
اینترنت اشیا فقط به اتصال دستگاه ها، سنسورها و ماشین ها به یکدیگر و اینترنت محدود نمی شود. انسان ها و حتی دیگر موجودات زنده نیز می توانند متصل باشند. مثالی در این مورد زنبورهای عسل است. زنبورها گرده افشان های اصلی محصولات غذایی به حساب می آیند. با این حال، جمعیت زنبورهای عسل در دنیا به سرعت رو به کاهش گذاشته است. برای حل این مشکل، تیمی بین المللی از محققان و دانشمندان، درحال جمع آوری داده ها در مورد زنبورها با استفاده از تکنولوژی میکروسنسینگ (microsensing technology) هستند. با تجهیز زنبورها به یک کوله پشتی بسیار کوچک و سبک که از تکنولوژی شناسایی فرکانس رادیویی استفاده می کند، محققان از آن ها برای ثبت رفتار انفرادی زنبورها بهره می گیرند. این فناوری سطح بی سابقه ای از جزئیات را در مورد نه تنها حرکات زنبورها، بلکه عوامل موثر دیگر بر توانایی گرده افشاندن، مانند بیماری، آفت کش ها، آلودگی هوا، آلودگی آب، رژیم غذایی و شرایط نامساعد جوی روشن ساخته است. در همکاری با پژوهشگران، سیسکو از فناوری های اینترنت اشیا برای جمع آوری داده ها از کندوها استفاده می کند و آن را برای مجموعه ای از کاربردها و تجزیه و تحلیل علمی در دسترس می سازد، با این هدف که بتوان تغییرات لازم را برای نجات گرده افشان های ارزشمند انجام داد.
این موارد تنها مثال هایی از کاربردهای اینترنت اشیا بودند و با پیشرفت فناوری و ارزان تر شدن آن شاهد گسترش تصاعدی این پدیده قرن بیست ویکم خواهیم بود.

منبع: مجله دانش بنیان

کلمات کلیدی
//isti.ir/Zwti